Parola ve Şifre Arasındaki Farklar

Halil Özel
3 min readMar 25, 2021

Selamlar, birçok kişinin bu iki kavramı aynı şeyler olarak düşündüğünü biliyoruz fakat bu iki kavram birbirinden farklı anlama gelmektedir. Gelin bu karmaşıklığı düzeltelim 👀

Görsel Referans

Password kelimesinin Türkçe karşılığı Parola olmasına karşın insanlar sistemlerinde, günlük konuşma dilinde parola kelimesini kullanmak yerine sanki eş anlamlısıymış gibi şifre sözcüğünü kullanmaktadır. Yanlış çeviriden dolayı birçok insan şifreyle parolayı aynı kavramlar zannediyor. Bu kesinlikle yanlış bir durum. Ondan dolayı bu tip konulara özen gösterip, ilgili kişileri uyarıyorum 🤓

Uğur Arıcı’nın bu güzel videosunu izlemenizi şiddetli tavsiye ederim 👇🏻

Parola, bilgisayarda ya da çevrimiçi hesaplarda (Facebook, Twitter, Instagram vb) oturum açmak için kullanılan gizli anahtarlardır.

Parola okunduğu zaman anlam ifade eden bir dizidir. İlgili kişilerce oluşturulup kendilerinin bildiği kelimelerdir.

Parolanızı kendinize özel hale getirip herkesin kullandığı basit harf, rakamlardan oluşmamasına özen göstermelisiniz.

Güvenli bir parola nasıl oluşturulmalıdır ⁉️

Görsel Referans
  • Parola uzunluğuna dikkat edilmesi gerekir. En çok az ne de çok fazla karakter barındırmalıdır. Parolalar 8 ya da daha fazla karakterden oluşması gerekir. Önerilen karakter uzunluğu 14 ya da 14+.
  • Kullanılan karakterlerin farklılığına özen gösterilmelidir. Harfler, sayılar ve simgelerin bir harmanı olarak kullanılmalıdır; parolada farklı türde ve sayıda karakter olursa, parolanın tahmin edilip, hacklenmesi o kadar zorlaşır.
  • İnsanlarca kullanılan ve hacklenebilmesi kolay popüler parolaları kullanmamanız gerekmektedir. Kendinize özel bir kombinasyon üretip zor parolalar oluşturmalısınız.

Ünlü sosyal medya uygulamalarından Twitter, Facebook’ta Parolaya Şifre demesi çok ironik bir durum. 🧐

Şifre, okunduğu zaman ilk bakışta anlamsız gelen, çeşitli Algoritmalar kullanılarak oluşturulan metin bütünüdür. Şifrenin mantığında metnin okunup, çözülmesini zorlaştırmak vardır. Çağlar ötesinden beridir kullanılan şifre savaşlarda kullanılan gizli planlardan, diplomatik ilişkilere kadar birçok alanda kullanılmıştır.

Görsel Referans

Sezar şifrelemesi, ilk kez Romalı lider Jül Sezar tarafından kullanılmış olan şifreleme tekniğidir. Yer değiştirme ve harf değiştirme şifrelemesi olarak bilinir.

Bu şifrelemeyi kullanan en ünlü teknik Sezar Şifresi’dir: Bu şifrede, her harf o harften sonra gelen birkaç harfi kullanılarak oluşturulur.

Örneğin, 3 harf atlamalı Sezar Şifresi’nde “Halil” yerine “Kdolo” yazılır.

Sizde aşağıdaki websitesinde denemeler yapabilirsiniz:

Sizlerde artık Parola ve Şifre’nin aynı kavramlar olmadığını anlamışsınızdır diye düşünüyorum 😋 Etrafımızdakileride uyararak kavramları anlamlarına göre doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterelim 😉

Sistemlerinde Login ekranlarında Parola yazacakken Şifre yazan arkadaşlara aşağıdaki parça gelsin 🎧

Kaynakça 📚

Herkese iyi günler dilerim. Kendinize iyi davranın 👋

--

--