iOS Programlamada Image View Kullanımı
--
Merhabalar Arkadaşlar,
Bugünkü yazımda sizlere iOS programlamada sık kullanılan bir bileşen olan Image View’den bahsedeceğim. Hazırsanız haydi başlayalım :)
Image View Nedir ?
Image View , arayüzde tek bir görüntüyü veya animasyonlu görüntülerin bir dizisini gösteren bir nesnedir.
Görüntü görünümleri, bir UIImage nesnesi kullanılarak belirtilebilecek herhangi bir resmi düzgün bir şekilde çizmenizi sağlar. Örneğin, JPEG ve PNG dosyaları gibi birçok standart görüntü dosyasının içeriğini görüntülemek için UIImageView sınıfını kullanabilirsiniz. Görüntü görünümlerini programatik olarak veya storyboard dosyanızda yapılandırabilir ve çalışma zamanında görüntüledikleri görüntüleri değiştirebilirsiniz. Animasyonlu görüntüler için, animasyonu başlatmak ve durdurmak ve diğer animasyon parametrelerini belirlemek için bu sınıfın yöntemlerini de kullanabilirsiniz.
Kısaca Image View’den bahsettikten sonra artık projemize başlayabiliriz.
Projemize resim dosyalarımızı eklemek için öncelikle eklenecek resimler seçilir ve projeye doğru sürüklenir.
Bu ekranda resimlerle ilgili neler yapılacak onlar seçili olarak geliyor. Bizler Finish tuşuna basarak resimlerimizi projeye eklemiş oluyoruz.
Main.storyboard ekranımıza Image View elemanını sürükleyip bırakıyoruz.
Image View ile ilgili kısa bir bilgi verilmektedir.
Image View elemanına bir resim eklemek için aşağıdaki yapıya gelip projemize eklemiş olduğumuz resim ya da resimlerden birini seçiyoruz.
Ben örnek olarak “tr.png” adlı resmi seçtim ve aşağıdaki gibi bir görüntü oluştu.
Eklemiş olduğumuz resmin ekranda nasıl gözükmesi gerektiğini aşağıdaki kısımdan ayarlayabiliyoruz.
Content Mode kısmında birçok seçenek var onları deneyerek istediğiniz boyutlandırmayı seçerek işlemlerinizi yapabilirsiniz. Drawing kısmında isterseniz resminizi “Hidden” seçeneği ile gizleyebilirsiniz.
Change adında bir buton ekledik. Kullanıcı bu butona basarak Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını görebilecek. Tanımladığımız bu butona tıklanabilirlik özelliği eklemek için bir metod tanımlıyoruz.
Image View nesnesi oluşturuldu ve int türünde bir değişken tanımlandı.
number değişkeni kullanıcı değiştir butonuna basınca bir sonraki resme gitmesi için tuttuğumuz bir yapıdır.
Buton fonksiyonuna resimler arası geçiş yapmak için birçok kod yazdık. Öncelikle tanımlanan number değişkeni sıfıra eşitse image değerine “tr.png” ekleniyor ve number değerini 1 arttırıyoruz. Eğer number değeri 1 ise bu sefer “az.gif” resmi ekleniyor ve number değeri 1 azaltılıyor. Bu yapı sonsuza dek böyle devam eder. Bir Türkiye bir Azerbaycan şeklinde :)
Evet arkadaşlar kısaca Image View nedir ? ondan bahsettim ve şirin bir örnek ile öğrendiğimiz bilgiyi kullanmış olduk. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :) Kendinize iyi bakın. Bol kodlu bol kahveli bir gün geçirmeniz dileğiyle ;)