iOS Alert Kullanımı
--
Merhabalar Arkadaşlar,
Bugünkü dersimizde iOS programlamada Alert nasıl kullanılır ondan bahsedeceğim. Hazırsanız haydi başlayalım :)
Alert Nedir ?
Alerts(Uyarılar), uygulamanızın veya cihazınızın durumuyla ilgili önemli bilgileri iletir ve genellikle geri bildirim isteğinde bulunur. Bir uyarı : bir başlık, isteğe bağlı bir mesaj, bir veya daha fazla düğme ve giriş toplamak için isteğe bağlı metin alanlarından oluşur. Bu yapılandırılabilir öğelerin yanı sıra, bir uyarının görsel görünümü statiktir ve özelleştirilemez.
Alert oluşturulmadan önce dikkat edilmesi gereken durumlar :
Uyarıları en aza indirin : Uyarılar kullanıcı deneyimini bozar ve yalnızca satın alma ve birşeyi silme gibi onaylama ilişkin insanları bilgilendirmek gibi önemli durumlarda kullanılmalıdır. Uyarıların sıklığı, insanların onları ciddiye almasını sağlamaya yardımcı olur. Her uyarının kritik bilgi ve yararlı seçenekler sunduğundan emin olun. Keyfi kullanmalardan kaçınınız.
Her iki yönde de uyarıların görünümünü test edin : Manzara modu ve portre modunda bir uyarı farklı görünebilir. Uyarı metnini optimize edin, böylece kaydırma yapmadan herhangi bir yönde iyi okunabilir.
Alert Titles and Messages(Uyarı Başlıkları ve Mesajları)
- Kısa, açıklayıcı, çok sözcüklü uyarı başlıkları yazın : İnsanlar metinleri daha az okumalıdır. Mesaj olarak fazladan metin eklemekten kaçının ve sade bir başlık oluşturmaya çalışın. Tek kelimelik başlıklar nadiren yararlı bilgiler sağladığından, bir soru sormayı veya kısa cümleler kullanmayı düşünün. Mümkün olduğunca, başlıkları tek bir satırda tutun. Tam cümleler için cümle tarzı büyük harf kullanımı ve uygun noktalama işaretlerini kullanın. Cümle parçaları için son noktalama işaretlerini kullanmamaya dikkat ediniz.
- Bir mesaj vermeniz gerekiyorsa, kısa ve eksiksiz cümleler yazın : Kaydırmayı önlemek için mesajları bir veya iki satıra sığacak şekilde kısa tutmaya çalışın. Cümle stili büyük harf kullanımı ve uygun noktalama işaretleri kullanmaya dikkat ediniz.
- Suçlayıcı, yargısal veya aşağılayıcı sesler vermekten kaçının : İnsanlar, uyarıların sorunları ve tehlikeli durumları bildirdiklerini biliyorlar. Arkadaşça bir ton kullandığınız sürece, olumlu ve müstehcen olmaktan olumsuz ve direkt olmak daha iyidir. Bazen hakaret ya da kabalık olarak yorumlanan sizin, benim ve benim gibi zamirlerden kaçınmak gerekir.
- Uyarı düğmelerini açıklamaktan kaçının : Uyarı metniniz ve düğme başlığınız açıksa, düğmelerin ne yaptığını açıklamaya gerek yoktur.
Alert Buttons(Uyarı Düğmeleri)
- Genellikle iki düğmeli uyarılar kullanın : İki düğmeli uyarılar, iki alternatif arasında kolay bir seçim sunar. Tek tuşla uyarılar bilgilendirilir, ancak durum üzerinde herhangi bir kontrol verilmez. Üç veya daha fazla düğmeli uyarılar karmaşıklık yaratır ve kaydırma gerektirebilir, bu da kötü bir kullanıcı deneyimi. İkiden fazla seçeneğe ihtiyacınız olduğunu fark ederseniz, bunun yerine bir eylem sayfasını kullanmayı düşünün. Daha fazla bilgi için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz :
- Uyarı düğmelerine kısa, mantıklı başlıklar verin : En iyi düğme başlıkları, düğmeyi seçmenin sonucunu açıklayan bir veya iki sözcükten oluşur. Tüm düğme başlıklarında olduğu gibi, başlık stili büyük harf kullanımı ve bitiş noktalama işareti kullanılmaz. Mümkün olduğu kadarıyla, doğrudan uyarı başlığına ve mesajına ilişkin fiiller ve fiil cümleleri kullanın -> örneğin “Tümünü Görüntüle”, “Cevapla” veya “Yoksay”. Basit kabul için ise Tamam’ı kullanın. Evet ve Hayır’ı kullanmaktan kaçınınız.
- İnsanların onları beklediği yerlere yerleştirin : Genel olarak, insanların dokunma olasılığı en yüksek olan düğmeler sağda olmalıdır. İptal butonları daima solda olmalıdır.
- Etiket iptal düğmeleri uygun şekilde kullanın : Bir uyarı eylemini iptal eden bir düğme her zaman işaretli olmalıdır.
- Yıkıcı düğmeleri tanımlayın : Bir uyarı düğmesi, içeriğin silinmesi gibi yıkıcı bir eylemle sonuçlanırsa, düğmenin stilini Yıkıcı olarak ayarlayın, böylece sistem tarafından uygun biçimlendirme yapılır. İptal düğmesini, varsayılan düğme olarak işaretleyerek kalın hale getirin. Ayrıntılı bilgi için : UIAlertAction’ın UIAlertActionStyleDestructive sabitine bakabilirsiniz :
Kişilerin Ana ekrandan çıkarak uyarıları iptal etmesine izin verin : Bir uyarı görünürken Ana ekrana erişme uygulamadan çıkar. Ayrıca İptal düğmesine dokunarak aynı etkiyi üretmelidir — yani, herhangi bir eylemde bulunmadan uyarı atlanır. Uyarınızın bir İptal düğmesi yoksa, bir kullanıcı uygulamanızdan çıktığında çalışan kodunuzda bir iptal işlemi gerçekleştirmeyi düşününüz.
Alert Nasıl Oluşturulur ?
Alert oluşturmak için öncelikle Main.storyboard dosyasına gidip bir butonu sürükleyip ekrana bırakıyoruz.
Oluşturulan butona tıklanınca bir alert oluşturmak için butona metod veriliyor.
Buton ve metod oluşturulduğuna göre artık Alert ile ilgili işlemlere başlayabiliriz.
Öncelikle alert adında bir değişken tanımlanıyor. Tanımlanan değişkene UIAlertController metodu atanıyor. Bu metodda alert başlığı, mesajı ve alert ekran stili verilmektedir. Alert iskeleti tamamlandıktan sonra buton tanımlanıyor. UIAlertAction metodu ile butona başlık, stil tanımlanıyor. Başta oluşturulan alert nesnesi addAction nesnesine eklendi. Son olarak artık Alert diyaloğunu tamamlamak için present metodu kullanılıyor.
Gerekli işlemler tamamlandığına göre artık kodumuzu çalıştırabiliriz.
Çalıştırılınca ekranda bir buton gözüküyor. O butona basınca bir alert mesaj gözükecek.
Yukarıda yapmış olduğumuz işlemler sonucunda basit bir Alert örneği yapmış olduk. Ok tuşuna basarak ekrandan çıkabilirsiniz.
Örnek Uygulama : Kullanıcı Kayıt Ekranı
Bu uygulamada kullanıcıdan : kullanıcı adı, parola ve parola tekrarı istenmektedir. Kullanıcının bunlardan bazılarını boş bırakması ile oluşacak durumlarda ne gibi Alert gösterilecek onlardan bahsedilmektedir. Uygulamada 5 adet farklı alert gösterilmektedir.
Main.storyboard ekranında 3 adet textField eklendi ve 1 adet ise buton eklendi. Bu eklenen bileşenleri ViewController.swift dosyasında tanımlama işlemlerini yapıyoruz.
Buton için tıklanma metodu tanımlandı.
Senaryomuz şu şekilde : Kullanıcı uygulamayı açtı ve aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaştı.
- Uygulamayı kullanan kişi tüm alanları boş bırakabilir.
- Uygulamayı kullanan kişi, kullanıcı adını girip, parola kısmını boş bırakabilir.
- Uygulamayı kullanan kişi, kullanıcı adını ve parolayı girip, parola tekrarını girmezse
- Uygulamayı kullanan kişi, Kullanıcı parolası ile parola tekrarı uyuşmuyorsa
- Uygulamayı kullanan kişi, Kullanıcı adını ve diğer alanları eksiksiz girerse
5 adet farklı Alert ekranda gösterilmektedir. Aşağıdaki metodun içinde bu söylenen durumlar ele alınmıştır.
Alert ile ilgili tüm işlemler tamamlandığına göre artık derleyip gerekli durumları görebiliriz.
- Tüm alanlar boş ise ;
- Username alanı boş ise ;
- Password alanı boş ise ;
- Password ile Password Again alanları eşlenmiyorsa;
- Tüm alanlar dolu ise ;
Evet arkadaşlar sizlere Alert yapısından bahsetmeye çalıştım. Alert ile ilgili dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir ? onlarada projelerinizde sık sık yer vermenizi öneririm. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :) Kendinize iyi bakın. Herkese bol kodlu günler dilerim :)
Yararlandığım Kaynaklar