Arduino Nedir?
Merhabalar Arkadaşlar,
Bugünkü yazımda sizlere Arduinodan bahsedeceğim. Arduino ile neler yapılabilir, yararlı linkler hakkında bilgilendirme yapacağım. Açıkcası başta pek hoşuma gitmesede son zamanlarda Arduino’yu sevmeye başladım. Arduino’ya ısınmışken bir blog yazısı yazayım dedim. Hazırsanız artık başlayabiliriz :)
Arduino bir Giriş/Çıkış (Input/Output) kartı ve Processing dilinin uygulamasını barındıran bir fiziksel programlama platformudur.
Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler oluşturmak için kullanıldığı gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlarda da kullanılabilir. Örneğin Macromedia Flash, Processing, Max/MSP ve birçok daha yazılıma bağlayabilir ve özgürce geliştirmeler yapabilirsiniz.
Arduino için hazır üretilmiş kartlar satın alabilirsiniz veya kendi Arduino kartlarınızı üretmek isterseniz donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur. Kendi Arduino kartınızı oluşturup kullanabilir, klonlayabilir ve satabilirsiniz.
Arduino kartlarının donanımında bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici (ATmega328, ATmega2560 vb) , programlamayabilmek ve diğer devrelerle bağlantı kurabilmek için yan elemanlar bulunur.
Arduino kolay kullanılabilir ve esnek bir yazılım/donanım mimarisine sahip, açık kaynak (open source) ailesine mensup bir elektronik geliştirme kartıdır.
Arduino yukarıda da belirttiğim gibi tamamen açık kaynağın bir eseridir.
- Açık kaynaklı donanım : Arduino kartlarının devre tasarımları tamamen açık, isteyen istediğini üretebilir ve satabilir.
- Açık kaynaklı yazılım : Arduino IDE ile geliştirme yapabilirsiniz. Platformdan bağımsız bir şekilde çalışabilirsiniz. MacOS, Linux ya da Windows ta özgürce projelerinizi geliştirebilirsiniz.
Arduino Mikroişlemci midir ?
Evet arkadaşlar Arduino’yu tanıdıktan sonra sıkla karıştırılan bir konuya değinmek istiyorum. Arduino bir Mikroişlemci midir ?
Arduino, bir mikroişlemci değildir.
Arduino, yazılımcıların mikroişlemciler ile rahat kodlamalar yapabilmeleri için kolaylaştırıcı bir geliştirme ortam hazırlar.
Arduino, programlama için USB seri bağlantısı, LED, Girdi/Çıktı pinleri, Güç girişi ve birçok daha özellik ile geliştiriciye yardımcı olmaktadır.
Arduino kullanarak ne tip uygulamalar geliştirilebilir ?
Arduino kullanarak birçok değişik ve eğlenceli pek çok uygulama geliştirebilirsiniz. Örneğin : Sıcaklık sensörleriyle çalışan , çizgi izleyen robotlar , Infra Red kumandalarla gelen verileri okuyan birçok uygulama geliştirebilirsiniz. Aşağıdaki linkte birçok değişik Arduino projesi bulunmaktadır. İnceleyip okuyup bir fikir sahibi olabilirsiniz :
Arduino Modelleri
Arduino ile neler yapılabilir sorusuna da cevap bulduktan sonra peki biz bu kartlardan hangisini ya da hangilerini kullanmalıyız ? Bu sorunun cevabını öğrenmek ve size uygun olan Arduino kartını tanımak için haydi kartları incelemeye başlayalım :)
1- Arduino Uno
Arduino Uno , En popüler ve sık kullanılan Arduino modelidir. Arduino Uno aşağıdaki özelliklere sahiptir :
- Mikroişlemci: ATmega328 (8-bit)
- SRAM: 2KB
- Flash Memory: 32KB
- Saat Hızı: 16MHz
- Analog Giriş: 6 Adet
- Sayısal Giriş: 14 (6 tanesi PWM)
Arduino Uno’yu yakından tanımak adına aşağıda bulunan resmi incelemenizi tavsiye ederim :
2- Arduino Mega
Arduino Mega ATmega2560 mikrodenetleyici içeren bir Arduino kartıdır. Arduino Uno ‘dan sonra en çok tercih edilen Arduino kartıdır. Arduino Mega aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- 54 tane dijital giriş / çıkış pini
- bir adet 16 MHz kristal osilatörü
- 4 UART (donanım seri port)
- 15 tane pin PWM çıkışı
- 16 adet analog girişi
3- Arduino Due
Arduino Due Atmel SAM3X8E ARM Cortex-M3 CPU içeren bir Arduino kartıdır. Arduino Due ‘nin Özellikleri aşağıdaki gibidir :
- 54 dijital giriş/çıkış pin
- USB-OTG uyumlu bağlantı
- 2 TWI
- 4 URT (seri donanım)
- 12 analog giriş
- USB-OTG uyumlu bağlantı
Arduino kartlarının devamı ve daha ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiniz link aşağıda mevcuttur. Linkte bulunan Arduinolardan size uygun olanını seçip sizde Arduino ile birlikte projeler geliştirebilirsiniz.
Arduino IDE ‘nin Özellikleri
Arduino’ nun geliştirme ortamını maddeler halinde açıklayacağım.
- Platformdan bağımsız : Linux, Mac, Windows (Kullandığınız işletim sistemine göre seçim yaparak yükleme yapabilirsiniz.)
2. Alt seviyede gcc derleyicisine sahip : GNU Compiler Collection, GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemidir.
3. IDE Java programlama dili ile geliştiriliyor : Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik adım adım işlem yapan güçlü bir dildir.
4- Açık kaynaklı(open source) : Aşağıdaki linkten ulaşabilir ve kodları inceleyebilirsiniz : https://github.com/arduino/Arduino
Github hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız daha önce yazmış olduğum blog yazımı okumanızı tavsiye ederim :
Arduino Programlama Dili
- Arduino, Wiring tabanlı C /C++’a çok yakın bir dil ile programlanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz:
- Arduino’ nun IDE ortamı Processing temel alınarak geliştiriliyor. Processing ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz:
- Son olarak : Arduino kaynak kod dosyaları (*.ino) uzantılı Sketch (taslak) adı verilmektedir.
Arduino ile ilgili faydalı linkler
- Arduino Ürünleri
https://www.robotistan.com/arduino
- Arduino Dersleri :
http://maker.robotistan.com/etiket/arduino-dersleri/
- Arduino 101 :
https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/arduino/egitim/101
- Arduino 201 :
https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/arduino/egitim/201
- Arduino 301 :
https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/arduino/egitim/301
- Arduino 401 :
https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/arduino/egitim/401
Evet arkadaşlar elimden geldiğince Arduino hakkında sizlere bilgiler vermeye çalıştım. Kendinize iyi bakın. Bol kodlu günleriniz olsun :)