App Inventor Nedir?

Halil Özel
6 min readFeb 27, 2018

--

Merhabalar Arkadaşlar,

Bugünkü yazımda sizlere App Inventor’un ne olduğunu nerelerde kullanıldığını açıklamaya çalışacağım. Hazırsanız haydi başlayalım :)

App Inventor

App Inventor başlangıçta Google tarafından oluşturulan daha sonraları ise Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından desteklenen açık kaynaklı(open source) bir web uygulamasıdır.

App Inventor, 12 Temmuz 2010'da yazılımcılara sunuldu ve 15 Aralık 2010'da ise kamuoyunda açıklandı.

App Inventor, Türkçe’ye uygulama mucidi olarak çevrilmiştir.

2011 yılında Google, App Inventor’ un kaynak kodunu yayınladı ve sunucusunu feshetti. Ve artık App Inventor Google ile herhangi bir bağlantısı kalmamış oldu.

Bu gelişmelerden sonra App Inventor yapımcısı olan Hal Abelson ve arkadaşları Mobil Öğrenme için MIT Merkezi’nin oluşturulması için çalışmalara başladı.

MIT sürümü Mart 2012'de başlatıldı.

MIT , 6 Aralık 2013 tarihinde “App Inventor Classic” olarak yeniden adlandıran App Inventor 2' yi yayınladı.

App Inventor’ a olan ilgi her geçen gün kat ve kat artmaktadır. Aralık 2015'le birlikte, 195 ülkede haftalık aktif 140 bin kullanıcısı ve 4 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunmaktaydı, toplam 12 milyon uygulama gerçekleştirildi.

App Inventor yeni başlayanlar için kolaylıkla Android uygulama geliştirmesine olanak sağlar.

APP INVENTOR BLOG YAZISI YAZMA NEDENİM VE TAVSİYELERİM

MIT APP INVENTOR

App Inventor’u daha önceden duymuştum ve pek fazla ilgimi çekmemişti. O zamanlar Android uygulama geliştirmeye ilk adım attığım zamanlar olduğu için birçok kaynaktan acaba nasıl ne şekilde öğrenmem lazım diye araştırırken karşıma App Inventor çıkmıştı ve biraz araştırma yaparak kod bloklarını sürükle bırak mantığı ile birbirinden farklı Android uygulamalar geliştirileceğini öğrendim. Kardeşim 6.sınıf’a gidiyor ve bu dönem Bilişim dersinde Hocaları App Inventor ile uygulama geliştireceklerini söylemiş ve bu beni gerçekten çok heyecanlandırdı ve tekrardan bu yapıyı derinlemesine araştırma kararı alarak hem kardeşime çeşitli kaynak havuzu oluşturmak istedim hem siz değerli okuyucularıma birşeyler öğretmek amacıyla bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Sizlere nacizane tavsiyem App Inventor,Scratch gibi birçok platformları kardeşlerinize evlatlarınıza yakınlarınıza tanıtın öğretin ve öğrenmeleri için çaba harcayın. Ağaç yaş iken eğilir atasözünden yola çıkarak bu güzel olanakları geleceğimiz ve ülkemiz adına olumlu kullanmamız gerekli. Ben yazılıma Üniversite 1.sınıfta iken başladım ve bunun gerçekten geç bir vakit olduğuna karar verdim. Sizlerde küçük kardeşlerimizi severek ve tatlı bir dil ile onları bu platformlar ile tanıştırıp, algoritmik bir şekilde çözümler üretip uygulamalar geliştirmelerini sağlayabilirsiniz.

App Inventor’a Nasıl Giriş Yapılır?

AppInventor’a giriş yapabilmek için aşağıda bulunan linke tıklayarak giriş yapabilirsiniz :

Create Apps
  • Yukarıdaki resimde bulunan Create apps ! butonuna tıklayarak yeni bir uygulama geliştirmeye başlayabiliriz.
  • Butona bastıktan sonra mail ile giriş yapabilmemiz için bizden izin istiyor.
New Project
  • Mail ile onay verdikten sonra karşımıza uygulamalarımızı geliştirebileceğimiz bir sayfa çıktı. Artık rahatlıkla Android uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Projemizin adına HelloWorld olarak belirledik. Sizler istediğiniz bir isim kullanabilirsiniz. OK butonuna basarak geliştirme ortamına geçiyoruz.

Geliştirme Ortamını Tanıyalım

Projemizin ismini belirledikten sonra ilk uygulamamızı geliştirmeden önce geliştirme ortamımızı hep birlikte tanıyalım :) 5 ana madde halinde kısaca bu bileşenleri anlatmaya çalıştım.

1- Palette: Uygulamaya ekleyebileceğimiz görsel ya da yazı tipinde bulunan herhangi bir bileşenin bulunduğu kısımdır. Örnek vermek gerekirse button, slider, spinner, image ve daha niceleri …

2- Viewer: Uygulama ekranımızın detaylı bir şekilde göründüğü kısımdır. Uygulamayı bitirdiğimiz anda uygulamamızın bileşenleri gerek görsel gerekse yazı halinde görüntülediğimiz alandır.

3- Components: Uygulamamızda kullanacağımız nesnelerin ismini görüp değiştirebileceğimiz kısımdır.

4- Media: Uygulamada kullanacağımız ses, resim gibi dosyaların yükleneceği bölümdür. Örneğin bir galeri uygulaması yapıyorsanız bu bölümü oldukça sık kullanarak çeşitli resimler yükleyebilirsiniz.

Image Example

Örnek olarak bileşenler bölümünden Image bileşenini sürükleyip ekranımıza bıraktım. Sonra bu bileşende gözükmesini istediğim resmi Media bölümünde Upload file butonuna tıklayarak halil.jpg uzantılı resmi yükledim. Yüklemiş olduğum resmin boyutları büyük olduğu için Properties kısmında yükseklik ve genişlik kısımlarını resmi doldur anlamında (ekranı kapla) fill parent seçeneği seçilerek daha hoş bir görüntü ile karşılaştık.

5- Properties: Uygulamaya eklediğimiz bileşenlerin çeşitli ayarlarını bu bölümde yaparız. Örneğin bir label(etiket) eklediğimizde label da bulanan yazının fontunu, rengini ve birçok daha özelliği değiştirebiliriz.

Label Example

Örnek olarak eklemiş olduğumuz label’a Merhabalar Ben Halil Özel mesajı yazdırıldı ve çeşitli düzenlemeler yapıldı. Text’in yazı tipi, fontu, genişliği, yüksekliği ve birçok özelliği güncellendi.

Blocks

Sağ üstte bulunan Blocks kısmı ise parçaları birleştirerek, kodlama yaptığımız alandır. Blocks kullanarak kontrol yapılarını, mantıksal işlemleri, matematiksel işlemleri ve birbirinden farklı birçok işlemleri yapabiliriz.

Yeterli bilgi ve birikimleri elde ettikten sonra artık App Inventor kullanarak ilk uygulamamızı geliştirebiliriz.

Hello World Uygulaması

Hello World App

Uygulamamızda bir buton ve bir adette etiket bulunmaktadır. Kullanıcı butona tıklayınca etikette Hello World yazısı ile karşılaşacaktır. Haydi ilk uygulamamızı yapmaya başlayalım :)

Screen-1

1- Öncelikle uygulamamızda bulunacak buton ve etiketi sürükleyip bırakarak ekranımıza alıyoruz. Properties kısmında bileşenlerimizi kendimize göre özelleştiriyoruz. Ben Butonun arka planını kırmızı text rengini ise turuncu yaptım sizler kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz :)

Screen-2

2- Dizayn kısmında işimizi tamamladıktan sonra bloklar ile butona tıklanınca mesaj yazdırılmasını sağlamak için Blocks bölümüne geçtik. Buton kısmında Click olan blok parçacığını sürükleyip bıraktık sonra label içinde text olan blok parçacığını sürükleyip bıraktık. Son olarak işlem türümüze göre text olan bir mesaj göstereceğimiz için text logosunu sürükleyip içine Hello World mesajını yazdık.

Uygulamayı Nasıl Çalıştırabilirim ?

Büyük bir heyecan ile ilk uygulamamızı yaptık ve sıra geldi artık uygulamayı çalıştırıp ekranda o Hello World yazısını görmeye :) Uygulamayı çalıştırmak için 2 türlü yol bulunmaktadır.

  • Bunlardan ilki ve en basiti olan QR kod okutturarak uygulamayı çalıştırmaktırdır. QR kodu okutturmak için öncelikle, Play Store da bulunan MIT AI2 Companion isimli uygulamayı indirmemiz gerekmektedir. Uygulamaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz :

İnternet sitesinde üstte bulunan sekmelerden Build sekmesine tıkladığımızda

App

site uygulamamızı derleyip bize bir QR kod veriyor. Bu kodu daha sonra kullanmak için saklıyoruz. Telefona indirdiğimiz uygulamaya okuttuğumuzda yaptığımız uygulamayı indirip telefona kurarak artık uygulamamızı çalıştırabilir hale getirmiş oluyoruz.

  • İkinci ve son seçenek ise Android işletim sistemi bulunmayan bir mobil cihazınız varsa App Inventor’ü bir emulatör üzerinde de kullanabilirsiniz. Bilgisayarınıza kurmanız gereken emulatörü aşağıdaki linkten ulaşarak size uygun işletim sistemini seçerek kurup derleme yapabilirsiniz :

Emulatör bilgisayara yükledikten sonraki aşamamızda web arayüzünden Connect-Emulator seçeneğine tıklayıp 1-2 dakika içerisinde uygulamamız sanal olarak çalışmasını beklemektir.

Tebrikler ilk uygulamanızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz :)

App Inventor İle İlgili Faydalı Linkler

App Inventor İle İlgili Kitaplar

Kodlab Yayınları
Abaküs Yayınları

Evet arkadaşlar bir blog yazımın daha sonuna geldik. İnşallah bu öğrendiklerimizi hem küçük kardeşlerimize aktarıp onların bu dünyaya adım atmalarını sağlarız hem de bizler derinlemesine öğrenerek App Inventor ile ilgili daha fazla içerik oluşturarak kardeşlerimize eşimize dostumuza birçok insana yardımcı oluruz. Kendinize iyi bakın. Bol kodlu günler dilerim :)

--

--